• Derry Girls seizoen 1 (Netflix)  Lees dit artikel
 • Ben is Back  Lees dit artikel
 • Replicas  Lees dit artikel
 • Movie Challenge 2019  Lees dit artikel
 • Movie Challenge 2020  Lees dit artikel
 • Een ABC van mijn favoriete films.

  Op de website van Patricia zag ik dat zij meedeed aan de blogathon van De Filmkijker.
  Een origineel idee van Mettel Ray en nu is er dus een Nederlandse versie.

  Ik heb besloten om mijn film ABC ook met jullie te gaan delen, wellicht zit er nog iets tussen wat je nog niet gezien hebt of kom je er achter dat we dezelfde smaak hebben of totaal niet.
  Het is de bedoeling om een alfabet op te stellen van favoriete films, regisseurs en acteurs.
  De regels voor de blogathon vind je hier, mocht je ook mee willen doen.

  Patricia gebruikte ook televisie series maar ik denk dat ik die nog eens in een aparte ABC ga doen, daarnaast heb ik besloten het alleen bij films te houden om het mezelf iets makkelijker te maken!

  Daarnaast zul je ook geen afbeeldingen of trailers tegenkomen maar gewoon puur een lijst van A tot Z met mijn favoriete films.

  Let’s Do This!

  #

  13 Going On 30.
  Deze film met Jennifer Garner in de hoofdrol is zo’n heerlijke feelgood film en echt wel een guilty pleasure.
  Wanneer Jenna op haar 13e verjaardag wenst dat ze thirty en flirty wil zijn wordt ze ineens wakker als dertigjarige. Ze werkt bij een magazine samen met haar beste vriendin, date een professionele footballplayer en heeft geen contact meer met haar jeugdvriend. Dit zorgt voor hilarische situaties en de actrice zet de rol op een fantastische wijze neer.

  Imdb score: 6.1

  A

  Alles Is Liefde
  Ik begin wel met de feelgood films hé maar dit is dus denk ik wel mijn favoriete film aller tijden en gewoon van Nederlandse bodem. Alles klopt voor mij aan deze film, ik vind geen enkel verhaallijn vervelend en zelfs Valerio Zeno is als acteur prima te pruimen. Hoogtepunt van deze film is de rol die Carice van Houten vertolkt.
  Ik jank elke keer weer bij deze film, ook al heb ik het al 100 keer gezien.

  Imdb score: 7.1

  B

  Beauty & The Beast
  Ik ben een zeer grote fan van Disney films, dus die zul je in deze ABC zeker vaker voorbij zien komen.
  Ik heb helaas Bambi, Brave, Bolt & Brother Bear afgwezen, want Beauty & The Beast is gewoon één van mijn all time favoriete Disney films en zo’n ontzettende klassieker, dat we ook maar even vergeten dat Céline Dion de titelsong verzorgde. Ik kijk deze film minstens één keer per jaar. Het enige minpuntje, ik vond dat de prins als beest meer persoonlijkheid had, dan als zichzelf toen hij veranderde haha, en dat in een animatie hé.

  Imdb score: 8.0

  C

  Crash
  Deze heb ik in de bioscoop gezien en ik kwam daarna helemaal verbluft de zaal uit.
  Ik was zo onder de indruk van de verhaallijnen van deze film, van de verschillende personages, van de score en het nummer In The Deep van Bird York. Ik zag Sandra Bullock op een manier die ik nog nooit eerder had gezien.
  Bijna alle dingen waar een mens tegen aan kan lopen kwamen voorbij: racisme, verlossing, verdriet, verlies, geluk. Prachtige film.

  Imdb score: 7.9

  D

  DarkBlueAlmostBlack (AzulOscuroCasiNegro)
  Eigenlijk cheat ik hier een beetje door de engelse titel te gebruiken maar deze film kan niet ontbreken in mijn lijst. Ik heb deze destijds met een vriendin in het filmhuis gezien. Ik hou van Spaanstalige films en filmhuis films vind ik vaak ook interessant. Het verhaal gaat over Jorge die door zijn broer wordt gevraagd zijn vriendin (die in de gevangenis zit) zwanger te maken omdat hij onvruchtbaar is, net op dat moment komt ook de jeugdliefde van Jorge weer in zijn leven. Een prachtig verhaal met mooie beelden.

  Imdb score: 7.3

  E

  Eternal Sunshine Of The Spotless Mind
  De beste film die Jim Carrey ooit gedaan heeft. Ik vind hem niet grappig als hij grappig probeert te zijn.
  In deze film is hij verre van grappig en speelt hij een hele serieuze rol. Als hij en z’n geliefde (Kate Winslet) een procedure ondergaan om elkaar uit het geheugen te wissen komen ze er tijdens de procedure achter dat ze het toch best wel goed hadden. Alles aan deze film klopt: De mooie beelden en shots, het acteerwerk, het verhaal, de soundtrack. Als je deze nog niet hebt gezien: Doen.

  Imdb score: 8.4

  F

  Fried Green Tomatoes
  Deze film heb ik dankzij een vriendin leren kennen en ik vond het werkelijk een prachtig verhaal.
  Een huisvrouw, die niet blij is met haar leven raakt bevriend met een oudere dame in een verzorgingshuis die haar verhalen verteld over de mensen die ze vroeger kende. Die verhalen krijg je als kijker dus te zien en het is zo ongelofelijk mooi. Werd na één keer gezien te hebben meteen één van mijn favoriete films ooit.

  Imdb score: 7.6

  G

  Gone Girl
  Wat was dit een ongelofelijk verhaal zeg. Ik was best wel even verdwaasd nadat ik deze film had gezien.
  Als de vrouw van Nick (Ben Affleck) verdwijnt wordt hij de focus van een mediacircus als mensen steeds meer gaan vermoeden dat hij er wellicht toch iets mee te maken heeft.
  Dit verhaal, deze film mag je gewoon niet missen. Meer kan ik er ook niet over kwijt.

  Imdb score: 8.1

  H

  Harry Potter (alle delen)
  Tja, de Harry Potter films mogen absoluut niet ontbreken in deze rij.
  Ik was helemaal verslingerd aan de boeken en vond de films ook stuk voor stuk geweldig.
  Alle films heb ik dan ook al minstens drie keer gezien.
  Leuk is wel dat de films ook telkens beter werden. Persoonlijk is mijn favoriete Harry Potter verhaal The Prisoner of Azkaban, die vond ik zo geniaal. The Deathly Hollows vind ik ook steengoed, en het is fijn dat we daar twee films van kregen, want dat was echt wel nodig. Het minste Harry Potter verhaal? The Chamber of Secrets. Geen idee waarom maar die vond ik het minst sterk, ook als film.

  Gemiddelde Imdb score films: 7.7

  I

  Io Non Ho Paura
  Een prachtige Italiaanse film, die al een aantal jaren tot mijn favorieten behoort.
  Het gaat over een jongetje (Michele) in een klein dorpje die op een dag een diep gat in de grond ontdekt waar een ander jongetje (Filippo) gevangen wordt gehouden. Hij vermoed dat er iets ergs is gebeurd maar weet niet wie hij moet vertrouwen.

  Het verhaal is zo mooi en de beelden die geschoten zijn, zijn prachtig.
  Als je deze film nog niet gezien hebt, dan moet je dat zeker doen.

  Imdb score: 7.5

  * Bij deze letter had ik het moeilijk want ik moest favorieten Inside Out & Into The Wild laten gaan.

  J

  Just Before I Go
  Deze door Courtney Cox (Monica van Friends) geregisseerde film verraste mij enorm.
  Het verhaal gaat over Ted Morgan (Sean William Scott) die zijn leven niet meer ziet zitten en terug gaat naar de plaats waar hij opgroeide om daar voor dat hij zelfmoord gaat plegen nog een aantal dingen recht te zetten met mensen uit zijn verleden.

  Een verhaal waarin de karakters goed worden ontwikkeld en met ontzettend leuke cast met acteurs die we vooral van televisie kennen. Zo zien we Garret Dillahunt (Raising Hope), Kate Walsh (Grey’s Anatomy/Private Practice), Kyle Gallner (Veronica Mars) en Elisha Cuthbert (Happy Endings) onder andere in deze film voorbij komen.

  Imdb score: 6.4

  K

  Kronk’s New Groove
  Ja serieus, niet The Emperor’s New Groove maar het deel dat erna kwam, vond ik stiekem nog veel leuker.
  Daar heb ik echt zo hard om moeten lachen elke keer als ik naar deze film keek.

  In dit verhaal zien we Kronk (de voormalige hulp van Izma) die een plan maakt om snel rijk te worden om zijn vader onder de indruk te laten zijn, dit uiteraard met alle gevolgen van dien.
  Het verhaal is iets minder sterk dan zijn voorganger maar als je echt een middag of avond lekker wilt lachen dan is deze film echt een aanrader. Alle karakters uit de vorige film zijn weer terug, inclusief Yzma die vrijwel weer haarzelf is maar nog wat katachtige trekjes heeft…

  Imdb score: 5.9

  L

  Los Abrazos Rotos
  Ik ben erg fan van het werk van Pedro Almodóvar. Veel van zijn films heb ik dan ook bekeken en behoren ook tot mijn all-time favorieten. In dit verhaal zien we hoe regisseur Mateo Blanco door een ongeluk zijn zicht en zijn vriendin kwijt raakt. Hij schrijft onder het pseudoniem Harry Caine filmscripts. Als zijn voormalige producent komt te overlijden denkt hij terug aan de tijd dat ze samen werkten en hoe hun liefde voor actrice en call-girl Lena ervoor zorgde dat de twee vrienden uit elkaar groeiden.

  Een goed verhaal met één van mijn favoriete actrices: Penélope Cruz!

  Imdb score: 7.2

  M

  Manhattan Murder Mystery

  Dit is absoluut mijn favoriete film aller tijden.

  Een film door Woody Allen, waarin hij zelf ook speelt en als tegenspeelster de fantastische Diane Keaton heeft.
  In dit verhaal spelen ze een stel in een appartementen complex dat kennis maakt met de nieuwe buren.
  Als de volgende dag de buurvrouw overlijdt hebben ze het idee dat er iets niet helemaal klopt en gaan ze op onderzoek uit.
  Deze film is zo briljant gedaan. Het verhaal is zo goed en je gaat er helemaal in op.
  Diane Keaton’s karakter is eigenwijs, wil op onderzoek uit en laat het niet los terwijl Woody Allen’s karakter een nogal zenuwachtig mannetje is dat er niet echt iets van moet weten. De twee spelen hun rollen voortreffelijk en de film wordt op een meesterlijke manier aan een einde gebreid. Een absolute aanrader!

  Imdb score: 7.4

  N

  Notting Hill
  Dit was de allereerste niet-animatie film die ik in de bioscoop zag en ik kijk ook deze film minstens één keer per jaar. Echt één van mijn all-time favourites. Naast het verhaal over een boekenverkopen die iets krijgt met een beroemde filmster, vind ik ook de soundtrack van deze film geweldig, er staan echt mooie liedjes op.
  Ja serieus, ik heb zo’n zwak voor het nummer From The Heart van Another Level. Mijn god, die tekst.
  Julia Roberts vind ik een fantastische actrice en Hugh Grant is in deze film zo onwijs charming.
  Deze film verveelt mij nooit.

  Imdb score: 7.0

  O

  Orphan
  Ik ben niet heel erg van het genre horror maar Orphan vond ik fantastisch.
  Het gaat over een stel dat na het verliezen van hun baby besluiten een meisje te adopteren, de negen jarige Esther. Die blijkt uiteraard niet zo lief en leuk te zijn als je zult denken.
  Het levert een spannende film op met een wel heel verrassende ontknoping, die je niet zult zien aankomen.

  Imdb score: 7.0

  P

  Pocahontas
  Mijn lievelings Disney film is toch echt wel Pocahontas.
  In dit verhaal zien we hoe een schip met Engels mannen komen om goud te graven in West Virginia,
  daar waar Pocahontas en haar indianenstam woont.
  Als zij kapitein John Smith ontmoet worden ze verliefd op elkaar maar dat zorgt uiteraard voor problemen.
  Naast het verhaal, ben ik onwijs weg van de soundtrack. Prachtige score en liedjes.

  Imdb score: 6.6

  Q

  Queen, The
  Zie je hoe ik hier een beetje vals speel? Ja echt ik wist het anders niet dus ik kies op deze manier voor The Queen. Een prachtige film waarin Helen Mirren de rol van Queen Elizabeth II speelt in de periode vlak na de dood van Princess Diana. Mooie film die je niet mag missen, al is het maar om het geweldige acteerwerk van Mirren.

  Imdb score: 7.4

  R

  Restless
  Een verhaal over een meisje dat ongeneselijk ziek is en verliefd wordt op een jongen die graag naar begrafenissen gaat. Je ziet hoe de twee tijd met elkaar door brengen maar ook contact hebben met de geest van een Japanse kamikaze piloot uit de tweede wereldoorlog.

  Ik vond deze film zo mooi, dat ik het na de eerste keer kijken, een dag later weer heb gekeken.

  Imdb score: 6.8

  S

  Saved!
  Deze film heb ik denk ik ook al 100 keer gezien. Het verhaal over de christelijke Mary (Jena Malone) die seks heeft met haar vriendje omdat hij haar verteld gay te zijn en zij er van overtuigd is dat ze het op die manier kan oplossen. Hij wordt naar een kamp gestuurd, to pray the gay away, en zij raakt zwanger en probeert dit voor de wereld geheim te houden.

  Een heerlijke film, die ondanks dat het het geloof op veel manieren een beetje loopt te bespotten wel een prachtige boodschap heeft.
  De ster van deze film is absoluut Mandy Moore die de rol van Hilary Faye op zich neemt, een over religieus meisje dat het haar missie maakt om God’s favoriet te zijn en er voor wil zorgen dat de satanistische Cassandra (Eva Amurri Martino) ook het geloof zal vinden.

  Imdb score: 6.9

  T

  The First Wives Club
  Deze feelgood film heb ik ook al té vaak gezien. Die kijk ik denk ik wel elk seizoen een keer en het gaat me nooit vervelen.
  Drie voormalige high school vriendinnen komen door de dood van hun andere vriendin weer bij elkaar en smeden een plan om wraak te nemen op hun mannen die hun hebben verlaten voor jongere vrouwen.
  Een heerlijk hysterisch verhaal met drie fantastische actrices: Diane Keaton (Ik hou van die vrouw!), Goldie Hawn en Bette Midler gaan zo heerlijk in hun rollen op. Daarnaast zien we ook Sarah Jessica Parker en Maggie Smith in deze film.

  * Hier moest ik helaas andere lievelingsfilms zoals The Lion King, The Little Mermaid, Tangled, The Holiday en The Rebound voor laten schieten.

  Imdb score: 6.2

  U

  Up!
  Het verhaal over de 87 jarige Carl die met zijn huis aan ballonnen wegvliegt om naar Paradise Falls te vliegen maar per ongeluk een kleine jongen met hem mee neemt, waar hij niks van wil weten…

  Een heerlijk verhaal van Disney Pixar die veel lovende kritieken kreeg en terecht ook. Een film die ik nu ik er over schrijf gewoon weer moet kijken, want het is veel te lang geleden.

  Imdb score: 8.3

  V

  Volver
  Oké ik twijfelde heel lang tussen deze en een andere Penélope Cruz film: Vicky Cristina Barcelona.
  Eigenlijk wilde ik niet kiezen, dus wil ik je de Woody Allen film ook zeker aanraden, want mevrouw Cruz is on fire in die film.

  Volver, van Pedro Almodóvar is één van de beste films ooit gemaakt naar mijn mening.
  Deze beschrijving van de film heb ik letterlijk geplukt van Moviemeter, aangezien ik zelf niet zo goed wist hoe ik de film kon omschrijven zonder te veel te verraden:

  “Als de partner van Raimunda op merkwaardige wijze overlijdt, neemt haar leven een drastische wending. Ze probeert dit geheim te houden voor haar omgeving, maar dat levert alleen maar verwarring en misverstanden op. Toch probeert Raimunda uit alle macht haar gewone leven vol te houden. Haar verleden laat haar echter niet met rust, bovendien gaat het gerucht de ronde dat haar overleden moeder aan verscheidene mensen verschenen is. Een verhaal van drie generaties vrouwen die de oostenwind, vuur, waanzin en zelfs de dood overleven dankzij hun goedheid, hun leugens en hun grenzeloze levendigheid.”

  Naast Penélope Cruz is ook de fantastische Blanca Portillo te zien. Deze actrice speelt in de film Goya’s Ghosts overigens een man.
  Ook een aanrader.

  Imdb score: 7.6

  W

  Wreck-it Ralph
  De eerste minuten van deze film vroeg ik me af of ik wel echt een Disney film keek.
  Wreck-it Ralph verteld een verhaal van video game slechterik Ralph die nu eens een held wil zijn maar daardoor de arcade waarin hij woont compleet van slag brengt.

  Een heerlijk origineel verhaal met super goede verwijzingen naar klassieke games.
  Stemmen worden onder andere gedaan door John C. Reilly, Sarah Silverman, Jane Lynch en Mindy Kaling.

  Imdb score: 7.8

  X

  Ik ken geen enkele film met een X, dus nee sorry.

  Y

  You Will Meet A Tall Dark Stranger
  Weer een Woody Allen film in het lijstje, ik heb er ook heel veel niet genoemd maar ja ik ben wel echt fan van zijn werk moet ik zeggen. Het Huwelijk van de ouders van Sally (Naomi Watts) gaat kapot als haar vader in een mid-life crisis belandt en met een prostituee trouwt én dat terwijl haar eigen huwelijk ook al niet zo lekker loopt en zij verliefd wordt op de baas van haar art gallery.

  Deze film is een een lichte drama. Meestal is Allen’s werk of vrij komisch of vrij donker. Hier heeft hij een beetje een middenweg gekozen, die niet altijd even geslaagd is overigens, want hij heeft betere films gemaakt. Toch verdiend deze film een plekje in mijn ABC, want laten we wel wezen, ook in deze film stelt Allen weer de nodige vragen waar we als mens wel over na mogen denken.

  Imdb score: 6.3

  Z

  Zodiac
  Ten eerste, weet ik nog dat ik dit een hele spannende film vond.
  In deze thriller zien we hoe een cartoonist geobsedeerd raakt met het vinden van de Zodiac moordenaar en zelf voor detective gaat spelen. We zien grote acteurs zoals Jake Gyllenhaal, Mark Ruffalo en Robert Downey Jr. in deze film terug.
  Ga er wel voor zitten, want deze film duurt maar liefst twee en een half uur!

  Imdb score: 7.7


  Eén reactie op “Een ABC van mijn favoriete films.

  Reageren:

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Of reageer met je Facebook-profiel Je kunt reageren op elk artikel met je Facebook-profiel. Ongepaste, beledigende en/of discriminerende reacties zullen vanzelfsprekend worden verwijderd en gerapporteerd.

  Deel dit artikel

  Ricardo

  Ik ben de oprichter van de readalong website. Ik schrijf voornamelijk over de dingen die ik leuk vind en waarvan ik hoop dat lezers het ook leuk vinden om te lezen. Wat je nog meer van mij moet weten is dat ik gek op Disney ben, graag naar Maria Mena luister en dat je mij absoluut wakker mag maken voor Sushi. Als je dat laatste doet moet je er wel rekening mee houden dat ik onwijs chagrijnig zal zijn, want slapen dat doe ik denk ik het allerliefst.


  Ricardo heeft 65 artikelen voor Readalong geschreven.

  Alle artikelen van Ricardo

  Meer door Ricardo

  Movie Challenge 2020

  4 januari 2021

  De films die ik in 2020 keek, op een rij: 1 Taxi Driver 2 The Informer 3 Hors Normes 4 The Addams Family 5 The Huntsman : Winter’s War 6 Hotel Transylvania 7 JoJo Rabbit (2x) 8 Playing With Fire […]

  Ben is Back

  17 januari 2019

  In de film Ben is Back, geschreven en geregiseerd door Peter Hedges, zien we hoe de drugsverslaafde tiener Ben (Lucas Hedges) tijdens kerst ineens weer op de stoep staat bij zijn familie. Hij beweert dat hij van zijn sponsor de […]

  Review: X-Slim Max Control & Max Active.

  14 augustus 2018

  In alle eerlijkheid ben ik altijd wat skeptisch als het op supplementen aankomt die zogenaamd helpen bij afslanken. Toch ben ik ook wel iemand die wel vrij nieuwsgierig is aangelegd en daarom wel benieuwd was naar de X-Slim afslankproducten. Ik […]

  `