• Derry Girls seizoen 1 (Netflix)  Lees dit artikel
 • Ben is Back  Lees dit artikel
 • Replicas  Lees dit artikel
 • Ben is Back

  In de film Ben is Back, geschreven en geregiseerd door Peter Hedges, zien we hoe de drugsverslaafde tiener Ben (Lucas Hedges) tijdens kerst ineens weer op de stoep staat bij zijn familie.
  Hij beweert dat hij van zijn sponsor de toestemming had om zijn familie op te zoeken vanuit rehab en clean & sober te zijn. Zijn moeder Holly (Julia Roberts) is ontzettend blij haar zoon weer te zien maar zijn stiefvader (Courntey B. Vance) en zijn zus Ivy (Kathryn Newton) zijn iets minder blij met zijn komst en zien hem liever meteen gaan. In overleg besluiten ze, dat hij 24 uur mag blijven maar daarna weer terug gaat en ten alle tijden onder het toezicht van zijn moeder blijft.

  Als kijker krijg je te zien hoe die 24 uren verlopen, want uiteraard gaat het niet allemaal goed en is Ben nog niet helemaal okay.
  Hij is nog niet heel lang clean en de schade die hij aan heeft gericht in het verleden verklaren waarom zijn stiefvader en zus in eerste instantie niet heel erg verwelkomend zijn. Daarnaast blijkt dat ook andere mensen in zijn omgeving wellicht een wrok koesteren en moeten er nog een aantal dingen worden opgelost. Holly is vastberaden om haar zoon te helpen, op welke manier dan ook en heeft hem overduidelijk nog niet opgegeven.

  Julia Roberts is uitmuntend in haar rol, als overbezorgde moeder, die niet wil opgeven. Ze speelt één van haar beste rollen ooit en haar acteerwerk is hier wellicht nog beter dan in de rol die haar een Oscar opleverde voor Erin Brokovich. Haar karakter heeft veel meegemaakt en die verschillende lagen van pijn maar toch ook het door willen vechten weet de actrice goed neer te zetten.

  Lucas Hedges is overigens ook een enorm talent. De rol van Ben speelt hij glansrijk, vooral de kerkscène is het opletten waard. Het is duidelijk dat Ben graag er wil zijn voor zijn familie, dingen goed wil maken maar dat het verleden hem niet wil loslaten en hij zich daarom ook afvraagt of hij nog wel een kans hoort te krijgen.

  Het onderwerp van de film, drugsmisbruik onder jongeren, is er eentje die we de afgelopen tijd wel vaker zagen. Zo zagen we Timothée Chalamet als drugsverslaafde in het aangrijpende Beautiful Boy. De twee films zijn echter niet vergelijkbaar met elkaar. Alleen al om het feit dat deze zich in een periode van 24 uur afspeelt en de andere over een periode van een aantal jaar. Wat je in beide films te zien krijgt is heel duidelijk het effect wat een drugsverslaving heeft op persoon en omgeving er om heen. Beautiful Boy is echt een stuk depressiever en intenser, daar waar bij Ben is Back toch een sprankeltje hoop ergens blijft hangen.

  Ben is Back is een prachtige film die de aspecten en effecten van het hebben van iemand met een drugsverslaving in de familie op mooie en realistische manier laat zien. Als kijker word je in het verhaal meegezogen, waardoor je de emoties zelf ook gaat voelen (mede dankzij Julia Roberts haar fantastische performance) en zit je toch in het puntje van je stoel met de vraag hoe het af zal lopen. Let overigens ook op de soundtrack, want de score van de film is ook prachtig.

  8.5/10


  Reageren:

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Of reageer met je Facebook-profiel Je kunt reageren op elk artikel met je Facebook-profiel. Ongepaste, beledigende en/of discriminerende reacties zullen vanzelfsprekend worden verwijderd en gerapporteerd.

  Deel dit artikel

  Ricardo

  Ik ben de oprichter van de readalong website. Ik schrijf voornamelijk over de dingen die ik leuk vind en waarvan ik hoop dat lezers het ook leuk vinden om te lezen. Wat je nog meer van mij moet weten is dat ik gek op Disney ben, graag naar Maria Mena luister en dat je mij absoluut wakker mag maken voor Sushi. Als je dat laatste doet moet je er wel rekening mee houden dat ik onwijs chagrijnig zal zijn, want slapen dat doe ik denk ik het allerliefst.


  Ricardo heeft 52 artikelen voor Readalong geschreven.

  Alle artikelen van Ricardo

  Meer door Ricardo

  Vijf films voor een regenachtige herfst dag.

  17 september 2015

  Officieel is de herfst natuurlijk nog niet begonnen maar als we naar het weer kijken weten we wel beter: Dit is weer waarbij je het liefst onder een deken kruipt, kaarsen aan doet en lekker op de bank gaat zitten […]

  Privacyverklaring | Wetgeving 2018

  29 april 2018

  Privacyverklaring | Wetgeving 2018 readalong is verantwoordelijk voor de verwerking van persoonsgegevens zoals weergegeven in deze privacyverklaring. Contactgegevens: De eigenaar van readalong is Ricardo Boersma. Hij is te bereiken via Info@readalong.nl Persoonsgegevens die via deze website verwerkt wordt: readalong verwerkt […]

  Een ABC van mijn favoriete films.

  6 april 2016

  Op de website van Patricia zag ik dat zij meedeed aan de blogathon van De Filmkijker. Een origineel idee van Mettel Ray en nu is er dus een Nederlandse versie. Ik heb besloten om mijn film ABC ook met jullie […]

  `