• Derry Girls seizoen 1 (Netflix)  Lees dit artikel
 • Ben is Back  Lees dit artikel
 • Replicas  Lees dit artikel
 • Movie Challenge 2019  Lees dit artikel
 • Movie Challenge 2020  Lees dit artikel
 • De Tien: Beste actrices “estafette race”

  Na dat er eerder door De Filmkijker een Beste acteurs “estafette race” werd georganiseerd, die ik wel heb gevolgd, maar helaas niet aan heb meegedaan, heeft hij nu de Beste Actrices “estafette race” opgezet. Dit keer doe ik wel mee!

  Het idee.

  De Filmkijker heeft een lijst gemaakt met zijn tien favoriete actrices. Hij heeft daarna het stokje doorgegeven aan een volgende blogger. Deze blogger moet één actrice van de lijst halen (dat is een verplichting), vertellen waarom deze actrice de lijst moet verlaten en door wie deze vervangen wordt. Uiteraard moet ook onderbouwd worden waarom deze actrice wel een plekje in de top tien verdiend.
  Aan het einde van de post geeft deze blogger het stokje weer over aan een volgende en zo kan de estafette een tijdje doorgaan.

  Inmiddels zijn er veranderingen gemaakt door Screendependent, Fresh Bananaz, Be Cool, Soda Pop, Reviews & Roses, Sim’s Cup Of Tea en als laatste door Patricia van Mcurl die, nadat ik had gehint mee te willen doen, de eer aan mij gaf!

  De regels:

  – Wanneer een blogger de update publiceert en jou het stokje overhandigt heb je precies een week om jouw update van de lijst te plaatsen (het liefst zo snel mogelijk natuurlijk, het is per slot van rekening een race). Lukt dit niet, dan ben je gediskwalificeerd en moet een andere blogger worden genomineerd.
  – Gebruik het logo van deze estafette race in je post en link naar dit bericht. Ik blijf deze updaten zodat je alle gerelateerde artikelen kan vinden (een link naar het artikel van degene wie je het stokje kreeg is overigens ook makkelijk voor je lezers).
  – Je kan alleen een artikel plaatsen als je daadwerkelijk gekozen bent als de volgende in de race.

  De top tien:

  Audrey Hepburn
  audrey-hepburn-394261_1280
  Eerlijk? Ik heb amper dingen van haar gezien. Toch gooi ik deze vrouw niet buiten de top tien.
  Dit is zo’n icoon, dat kan gewoon niet. Daarnaast vond ik haar aanwezigheid in Roman Holiday zo betoverend, alleen daarom al kan ik het niet over mijn hart verkrijgen.

  Maggie Smith
  maggie-smith
  Dit vind ik dus een geweldige actrice, die echt een plek verdient in deze top tien.
  Ze heeft zulke diverse rollen mogen spelen tijdens haar loopbaan en een aantal van haar films behoren zeker in mijn rij met favorieten thuis. Zo vond ik haar hartverwarmend in de Harry Potter reeks, stal ze uiteraard de show in Downton Abbey maar schitterde ze ook met bijrollen in films als Sister Act, The First Wives Club en naast onze eigen Carice van Houten (die ik ook stiekem wel een plekje gunde) in From Time To Time.

  Cate Blanchett
  carol-image-cate-blanchett
  Weer zo’n vrouw die echt in deze lijst hoort. De eerste films met Cate die ik zag waren The Talented Mr. Ripley en The Gift. Ze wekte toen echt al mijn indruk en daarna heb ik zo veel mogelijk van haar films gekeken. Deze actrice weet je telkens weer opnieuw te boeien en je te overtuigen van het karakter die ze speelt. Ik vond haar voornamelijk sterk in Veronica Guerin, Babel, Notes On A Scandal en Blue Jamsine. Carol moet ik zelf nog bekijken maar goed de lof die ze voor haar rol daar kreeg zegt ook genoeg.

  Natalie Portman
  natalieportman
  Na haar fantastische rol in Black Swan, waar ik op een gegeven moment echt een beetje bang van haar karakter werd, heeft ze eigenlijk niet heel veel bijzonders gedaan. Ze was te zien in de Thor films maar verder heb ik niet echt meer gevolgd wat ze deed. Binnenkort is te zien als Jackie Kennedy in de film Jackie, daar ben ik dan wel weer erg benieuwd naar.

  Toch neig ik zelf meer naar haar eerdere werk, zo had ze sterke rollen in Closer, Garden State, Goya’s Ghosts en V for Vendetta.

  Amy Adams
  amy-adams-s3000x2000-435021
  Een onwijs charmante actrice, die onwijs goed weet te balanceren tussen kracht en kwetsbaarheid. De actrice schitterde in films als Charlie Wilson’s War, Doubt, Julie & Julia, American Hustle en Enchanted (waarin ik onwijs gecharmeerd was door haar aanwezigheid). De lijst is uiteraard veel langer dan de voorbeelden die ik nu noem. Ik ben zelf erg benieuwd naar haar nieuwe film Arrival en het nog te verschijnen Nocturnal Animals.

  Jennifer Lawrence
  jennifer-lawrence-hunger-games-mockingjay-4
  Ik val meteen met de deur in huis, dit was een kandidaat voor de eliminatie. De reden dat ze mag blijven? De rollen die ze speelt vind ik net wat gevarieerder dan die van de actrice die afvalt.
  Lawrence heeft zich wat mij betreft nog wel te bewijzen, want ondanks een paar uitschieters kijk ik nog vaak naar Lawrence die een rol speelt en sleept ze me nog niet echt mee in haar rollen.
  Haar casting als Katniss in The Hunger Games vond ik wel erg passend en ze speelde de rol overtuigend, jammer genoeg waren vooral de laatste twee delen van de filmreeks vrij zwak. Zonder Lawrence haar acteerprestaties zou dat helemaal in duigen zijn gevallen.

  Julianne Moore
  juliannemoore
  Een actrice die wel echt in deze lijst thuis hoort hoor, zo zeg wat kan deze vrouw acteren.
  Deze elegante verschijning brengt diepte en je kunt zien dat ze zich goed voorbereid op de rollen die ze speelt. Haar rol in The Hours vond ik echt subliem, wat was ze daar sterk zeg.
  Andere sterke rollen had ze in The Kids Are All Right, Blindness en Still Alice maar ze was ook te zien in meer commerciele films zoals The Hunger Games (Mockingjay part 1 & 2), Don Jon en Crazy, Stupid, Love.

  Kate Winslet
  katewinslet
  Iemand die van mij ook echt niet mag ontbreken. Deze vrouw staat natuurlijk voor altijd verbonden met de Titanic maar die hele hype snapte ik nooit en zal ik nooit snappen. Ik vond er niks aan.
  Haar acteerwerk vind ik dan wel weer fantastisch en ze heeft zich met andere films echt ruimschoots bewezen en veel interessantere rollen gespeeld dan in de Titanic.
  Zo is ze ijzersterk in persoonlijke favorieten Eternal Sunshine Of The Spotless Mind, Little Children, The Reader en Steve Jobs en speelt ze hartverwarmende rollen in Finding Neverland en The Holiday (wel 100x gekeken).

  Tilda Swinton
  tilda-swinton
  Een actrice waar ik zelf nog wat meer werk van moet gaan zien, want ik zag dat ze een aantal films heeft gedaan waar ze veel voor geprezen is en ik heb ze nog niet gezien. Zo moet ik We Need To Talk About Kevin, Only Lovers Left Alive en Michael Clayton nog zien.

  Toch heb ik deze actrices al in een aantal films mogen bewonderen en was ik vooral onder de indruk van haar acteerprestaties in The Grand Budapest Hotel en Snowpiercer. Verder heb ik haar mogen bewonderen in Moonrise Kingdom, Burn After Reading, The Curious Case of Benjamin Button en Adaption.
  Een veelzijdige actrice, die door haar androgyne uiterlijk vaak niet terug te herkennen is in bepaalde rollen en daarmee haar acteerprestaties nog weet te versterken.

  Wie verlaat de top tien en wie voeg ik toe?

  Het was niet makkelijk, eerst dacht ik namelijk dat ik Jennifer Lawrence er eigenlijk vrijwel meteen uit zou smijten. Terwijl ik bezig was dit te schrijven realiseerde ik me dat de actrice die ik nu elimineer gewoon toch wat minder vond. Daarnaast maakte Patricia me het ook niet makkelijker met mijn keuze voor toevoegingen aangezien ze Meryl Streep het toneel deed verlaten, iemand waarvan ik vind dat ze sowieso een plekje verdiend. Daarnaast mis ik ook wat kleur in deze lijst en schoot met name Viola Davis door mijn hoofd. En qua jonge actrices had ik zelf, als ik meer actrices mocht vervangen, Dakota Fanning de plaats van Lawrence gegeven. Deze actrice presteert al van jongs af aan en weet me constant te boeien, vooral qua inleving in rollen. Toch blijf ik qua toevoeging bij mijn eerste keuze.

  Verlaat de top tien:
  Marilyn Monroe
  marilyn
  Ik denk dat dit voor een aantal mensen redelijk shockerend is. Waarom haal je zo’n icoon er uit?
  Nou ten eerste, vind ik haar niet echt een icoon om haar acteertalent maar meer om haar sexappeal.
  Sure, the camera loves her maar als het op acteren aan kwam had ze niet heel veel te bieden aan diversiteit. Aangezien dit lijstje om beste actrices gaat heb ik dus besloten dat Marilyn daar wat mij betreft enkel op basis van acteerprestaties niet in thuis hoort. Uiteraard kan ze weer worden toegevoegd door de volgende, dus wellicht komt ze nog terug.

  Komt in de top tien:
  Diane Keaton
  dianekeaton
  Deze legendarische actrice is denk ik toch echt wel mijn absolute favoriet.
  We zagen haar uiteraard in The Godfather films en in Woody Allen films Manhattan, Annie Hall en mijn favoriete film aller tijden: Manhattan Murder Mystery.
  De actrice schitterde ook in films zoals The First Wives Club (deze film heb ik ook al zo’n 100x bekeken), Something’s Gotta Give en Morning Glory. De laatste jaren speelt ze vooral in wat komedische niemendalletjes maar desondanks weet ze haar rollen telkens opnieuw overtuigend neer te zetten. Neem comedy Because I Said So, waar ze een overbezorgde moeder speelt die je werkelijk weet te irriteren maar je uiteindelijk toch omarmt door de sterke acteerprestatie van Keaton, die haar toch charmant weet te maken en diepte brengt. Geen bijzondere film maar door de acteerprestaties van Keaton naar een hoger niveau getild, iets wat ze meerdere malen heeft laten zien.
  Op dit moment is ze te zien in de serie The Young Pope (samen met Jude Law) waarin ze een non speelt en dat weer fantastisch doet. Deze actrice heeft wat mij betreft haar plekje meer dan verdiend.

  En het stokje geef ik door aan……:

  Marieke en Miron van Miss Movie.
  Ik ben heel erg benieuwd welke actrices in de top tien blijven staan en vooral of mijn toevoeging mag blijven natuurlijk!


  28 reacties op “De Tien: Beste actrices “estafette race”

  Reageren:

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Of reageer met je Facebook-profiel Je kunt reageren op elk artikel met je Facebook-profiel. Ongepaste, beledigende en/of discriminerende reacties zullen vanzelfsprekend worden verwijderd en gerapporteerd.

  Deel dit artikel

  Ricardo

  Ik ben de oprichter van de readalong website. Ik schrijf voornamelijk over de dingen die ik leuk vind en waarvan ik hoop dat lezers het ook leuk vinden om te lezen. Wat je nog meer van mij moet weten is dat ik gek op Disney ben, graag naar Maria Mena luister en dat je mij absoluut wakker mag maken voor Sushi. Als je dat laatste doet moet je er wel rekening mee houden dat ik onwijs chagrijnig zal zijn, want slapen dat doe ik denk ik het allerliefst.


  Ricardo heeft 65 artikelen voor Readalong geschreven.

  Alle artikelen van Ricardo

  Meer door Ricardo

  Vijf films die ik de afgelopen tijd bekeken heb (10).

  12 september 2016

  Alweer de 10e editie waarin ik vijf films bespreek die ik laatst heb bekeken! Ja, ik moet zeggen dat ik toch aardig wat films kijk de laatste tijd en dat bevalt me prima. Ik merk dat series en films afwisselen […]

  Movie Challenge 2020

  4 januari 2021

  De films die ik in 2020 keek, op een rij: 1 Taxi Driver 2 The Informer 3 Hors Normes 4 The Addams Family 5 The Huntsman : Winter’s War 6 Hotel Transylvania 7 JoJo Rabbit (2x) 8 Playing With Fire […]

  Derry Girls seizoen 1 (Netflix)

  11 januari 2019

  Dat er op Netflix genoeg leuks is te zien dat hoef ik je niet te vertellen, dat er ook telkens toffe nieuwe series verschijnen ook niet. Het aanbod is echter behoorlijk en dan is keuzes maken soms best lastig. Wellicht […]

  `