• Derry Girls seizoen 1 (Netflix)  Lees dit artikel
 • Ben is Back  Lees dit artikel
 • Replicas  Lees dit artikel
 • Movie Challenge 2019  Lees dit artikel
 • Movie Challenge 2020  Lees dit artikel
 • Top 10 films van 2018

  Er kwamen heel wat goede films uit in 2018. Sommige daarvan heb ik zelfs nog in de eerste week van dit jaar gekeken en twee daarvan hebben deze top 10 zelfs gehaald, dus ik ben blij dat ik die films nog snel heb weten mee te pakken.

  2018 was het jaar dat ik een Pathe Unlimited pas heb genomen en daar ben ik erg blij mee. Nog nooit ging ik zoveel naar de bioscoop en zag ik in een jaar zoveel films die in hetzelfde jaar uitkwamen. Mijn pas nam ik pas eind september maar ik ging in die laatste drie maanden meer naar de bioscoop dan het jaar ervoor. Ik zie voor 2019 dan ook een heel fijn filmjaar in het verschiet.

  Mijn top 10 is natuurlijk persoonlijk naar mijn smaak en het kan zijn dat er zelfs niet eens kwalitatief de beste films tussen zitten, want ik ben ook iemand van emotie en als een film me emotioneel raakt hoeft het niet eens een hoogvlieger te zijn. Kan best dat een film op IMDB maar een zesje heeft en dat ik het een tien heb gegeven.

  Sommige van deze films kwamen in de VS al in 2017 uit maar ik heb echt gekozen op films die hier in Nederland in 2018 verschenen.
  Anyway, hier is mijn top 10:

  10: Beautiful Boy

  Het verhaal over vader David (Steve Carell) en zijn drugsverslaafde zoon Nic (Timothée Chalamet), waarin je als kijker te zien krijgt hoe David en zijn gezin moeten dealen met de drugsverslaving van Nic en alles wat daarbij komt kijken in een periode van een aantal jaren. Overleven, terugval en herstel zijn de keywoorden in dit verhaal.

  Timothée Chalamet is uitzonderlijk als drugsverslaafde Nic en duikt enorm diep in zijn rol en Steve Carell is erg overtuigend als bezorgde vader die alles probeert om zijn zoon te helpen. Als kijker word je meegezogen in het verhaal maar vooral ook in de frustraties en onmacht die er bij een verslaving komen. Beautiful Boy is absoluut geen lichte kost en het is een film waar je een nare bijsmaak van overhoudt maar dat laat wel zien dat de film zijn doel bereikt. Naast fantastisch acteerwerk bevat de film prachtige shots en helpt de soundtrack erg goed bij het neerzetten van de sfeer die de film met zich meedraagt.

  Release: 29 November 2018

  09: I, Tonya

  Tonya Harding (Margot Robbie), had alles in zich om de beste kunstschaatster ter wereld te worden maar dat liep allemaal een beetje anders. In deze film zien we het verhaal van de rise & fall van deze vrouw, die nooit echt in de wereld van het kunstschaatsen werd geaccepteerd omdat ze bepaalde gratie en privilege miste en die door een incident met tegenstander Nancy Kerrigan zelfs werd verbannen meedoen met competities.

  Allereerst moet ik zeggen dat vooral Allison Janney in de rol van Tonya’s moeder werkelijk fantastisch is en die Oscar voor beste actrice in een bijrol meer dan terecht is. Daarnaast vond ik deze film echt zo eentje die je vastpakt en niet meer loslaat. Bleef van begin tot einde boeien en de editing van de film draagt daar ook enorm aan bij. De keuze in kleding vond ik ook erg goed overigens, heel erg passend bij de tijd waarin de film zich afspeelt. Margot Robbie schitterd ook echt in haar hoofdrol en vind ik sowieso een leuke actrice om naar te kijken.

  Release: 22 Februari 2018

  08: The Wife

  Wanneer haar man een nobelprijs in ontvangst mag nemen voor literatuur, begint Joan Castleman (Glenn Close) haar levenskeuzes te overdenken tijdens de trip die zij maken naar Stockholm voor het hele spektakel. Achter elke grote man, staat een nog grotere vrouw en zij is geen uitzondering, of wellicht toch wel een beetje?

  Glenn Close schittert in deze film. Wow. Ze won een Golden Globe voor haar rol en dat is meer dan terecht. Haar acteerwerk is zo verfijnd en vooral in haar mimieken toont zij goed ze is. Je kunt letterlijk van haar gezicht aflezen hoe ze zich in sommige situaties voelt. Doormiddel van flashbacks (en een fantastisch gecaste jongere versie van Joan gespeeld door Annie Starke) komen we meer te weten over het ontstaan van de liefde tussen Joan en haar man (gespeeld door Jonathan Pryce). Max Irons speelt overigens een goede rol als getergde zoon van een succesvolle schrijver die zelf ook schrijft en graag erkenning wil hebben. De film bestaat uit prachtige shots en de soundtrack is zo onbeschrijfelijk mooi, die raakte bij mij wel een gevoelige snaar.
  Deze film zag ik op de valreep voor ik deze top tien maakte en ik ben blij dat ik deze nog kon toevoegen want dit is een absolute must-see.

  Release: 22 November 2018

  07: Mary Poppins Returns

  In deze film keert Mary Poppins terug om de nu volwassen Jane & Michael Banks (samen met zijn drie kinderen) te helpen na een verdrietig verlies. Samen met haar vriend Jack en met behulp van haar magische krachten brengt ze vreugde terug in het leven van de familie.

  Emily Blunt is de perfecte nieuwe Mary Poppins en wat deze films bracht was een enorm nostalgisch gevoel maar tegelijkertijd ook weer een heel nieuw verhaal. Perfect voor mensen die de eerste Mary Poppins hebben meegekregen en perfect voor mensen die voor het eerst kennis maken met dit magische Disney karakter. Ik heb twee uur lang genoten en dat met name door het klassieke Disney gevoel die deze film met zich meedraagt. De liedjes zijn enorm fijn, de settings zijn fantastisch, het animatie gedeelte put zijn kracht uit het feit dat het echt klassieke animatie is en ondanks dat de rode draad van film niet het meest origineel is, is het interessant genoeg en verlaat je deze film met een enorme glimlach.

  Release: 19 December 2018

  06: Incredibles 2

  Jaren na het eerste deel gaan The Incredibles weer een nieuw avontuur aan maar dit keer is het Mr. Incredible die thuis blijft om voor het gezin te zorgen (inclusief een baby die z’n superpowers ontdekt) en is het Elastigirl die ervoor moet zorgen dat de wereld gered wordt en dat mensen met superpowers niet meer in hiding hoeven te leven.

  14 jaar na het eerste deel kwam dit jaar eindelijk het langverwachte 2e deel uit en boy, deze stelde niet teleur zeg. In alle eerlijkheid, ik vond deze wellicht beter dan de eerste. Het verhaal zat goed in elkaar, ondanks een aantal vooraf te voorspellen momenten. Het was leuk om te zien dat ze ervoor hadden gekozen Elastigirl dit keer als de main action hero neer te zetten in plaats van Mr. Incredible. Die laatste speelt dus de stay at home dad en dat zorgt voor de nodige komedie in de film, al helemaal met een baby wiens superpowers ook ineens beginnen te verschijnen. Uiteraard is ook de briljante Edna Mode weer aanwezig, wellicht, stiekem het leukste karakter in de film.

  Release: 27 Juni 2018

  05: Love, Simon

  Simon Spier (Nick Robinson) houdt een geheim verborgen voor zijn familie en vrienden: hij is gay. Hij heeft een liefdesconnectie via e-mail met een andere jongen genaamd Blue, al heeft hij geen idee wie het is. Simon moet er achter komen wie het is maar ondertussen ook uitkomen voor wie hij zelf is en het bekendmaken aan zijn familie en vrienden.

  De struggle van een jongen die met zijn seksuele geaardheid worstelt wordt in deze film erg goed gedaan en het voelt authentiek en echt aan, waardoor er herkenbaarheid is. De film is wellicht niet zo complex als ‘Call Me By Your Name'(later in deze lijst) en wellicht iets meer aan de cheesy en romcom kant te vinden, dat wil niet zeggen dat het niet net zo belangrijk is. Dit is zo’n film die mij vooral won op gevoel, ik heb het boek niet gelezen dus weet niet in hoeverre de film het boek eer aan doet dus vergeef me daarvoor.

  Release: 14 juni 2018

  04: Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

  Wanneer de locale politie en autoriteiten falen in het oplossen van haar dochters´ moord besluit Mildred (Frances McDormand) de aandacht te trekken door op drie billboards berichten te zetten gericht aan het hoofd van de politie in het dorp waar zij woont. Er ontstaat een strijd tussen Mildred en Ebbing´s autoriteiten.

  Ten eerste, Frances McDormand won de oscar voor beste actrice geheel verdiend. Wat een voortreffelijke rol zet zij neer. Ten tweede het verhaal sprak me heel erg aan en de manier waarop het verteld wordt is erg goed gedaan. Ondanks dat het een drama is, zijn er ook momenten om wat zwarte komedie er in te stoppen wat zorgt voor een goede balans en soms lachwekkende momenten daar waar je misschien niet hoort te lachen. De andere acteurs doen het ook uitmunted, Sam Rockwell won een oscar voor beste mannelijke bijrol en Woody Harrelson werd voor zijn rol ook genomineerd.

  Release: 11 Januari 2018

  03: Ralph Breaks The Internet

  In dit vervolg op Wreck-It Ralph gaan Ralph en Vanellope via een wi-fi router in hun arcade de wereld van het internet op om op zoek te gaan naar een onderdeel die Sugar Rush kan redden en herstellen nadat de arcade is stuk gegaan.

  Disney, was wel echt on a roll in 2018 maar deze was wel echt de winnaar. Wat een fantastische film. De zet om de karakters het internet te laten verkennen is briljant, want het gaf Disney de kans om ook zichzelf eens op de hak te nemen maar ook om het publiek te voorzien van kleine, slimme details en heel veel herkenbaarheid in de vorm van memes maar ook de realiteit van bijvoorbeeld comments op internet. Het is allemaal zo mooi en slim gedaan dat je bijna vergeet dat er ook nog een goed verhaal is bedacht, met een einde die voor Disney begrippen niet geheel happily after is maar wel genoeg en verfrissend. De scene waar Vanellope de andere Disney prinsessen ontmoet is waarschijnlijk de beste filmscene in animatiefilm ever en verdiend een staande ovatie op zichzelf. Kijk vooral ook de aftiteling helemaal af.

  Release: 12 December 2018

  02: A Star Is Born

  Wanneer Jackson Maine een dragbar instapt en daar Ally hoort zingen is dat het begin van een romance en een muziekcarriére voor de jonge zangeres. Jackson zelf, heeft het moeilijk zijn leven in tact te houden en alcohol en drugsgebruik zorgen voor een downward spiral terwijl Ally steeds succesvoller wordt.

  Wat kan ik zeggen: Lady Gaga. Lady Gaga. Lady Gaga. Wie had gedacht dat de zangeres zo’n fantastische acteerprestatie zou neerzetten? Ik was helemaal verbluft bij de manier waarop ze zichzelf neerzette en die oscarnominatie is dan ook meer dan verdiend. Bradley Cooper is net zo sterk in zijn rol en is dan ook nog eens de man die de titel director draagt. De film zit goed in elkaar, de muziek is fantastisch en de chemie tussen Gaga en Cooper is overduidelijk. Sterke bijdragen zijn er ook van dragqueens Shangela en Willam, die mensen wellicht kennen van Rupaulsdragrace. Ik ging twee keer naar de bioscoop om deze film te zien en geloof me, ik ga deze sowieso vaker zien.

  Release: 4 Oktober 2018

  01: Call Me By Your Name

  In de jaren ’80 in Italië wordt de 17 jarige Elio (Thimothée Chalamet) verliefd op de research-assistent van zijn vader; de 24 jarige Amerikaan Oliver (Armie Hammer) terwijl zij de zomer spenderen in het vakantiehuis van Elio’s familie. Aanvankelijk lijkt het niet zo tussen de twee te boteren maar toch ontstaan er gevoelens tussen de twee en moeten ze uitzoeken wat dit precies inhoudt.

  Ik zag de film voordat ik het boek las en dat was waarschijnlijk de beste keuze die ik kon maken want daardoor had ik geen verwachtingen en het zorgde voor een surprise toen ik het boek uiteindelijk ging lezen en tegen het einde ontdekte dat het boek een stukje verder ging daar waar de film ophield. Over de film kan ik kort zijn: Fantastisch acteerwerk door zowel Chalamet als Hammer, die overduidelijk een goede chemie met elkaar hebben. De soundtrack is fantastisch, de editing, de shots (vooral die laatste), het klopt gewoon allemaal. Ik heb de film maar liefst vier keer gezien en iedere keer ontdek ik weer een ander mooi detail, een ander prachtig stukje in het verhaal. Wat mij betreft dé film van 2018.

  Release: 11 Januari 2018

  Nu ben ik uiteraard wel benieuwd: Wat was jouw favoriete film van 2018?


  Reageren:

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Of reageer met je Facebook-profiel Je kunt reageren op elk artikel met je Facebook-profiel. Ongepaste, beledigende en/of discriminerende reacties zullen vanzelfsprekend worden verwijderd en gerapporteerd.

  Deel dit artikel

  Ricardo

  Ik ben de oprichter van de readalong website. Ik schrijf voornamelijk over de dingen die ik leuk vind en waarvan ik hoop dat lezers het ook leuk vinden om te lezen. Wat je nog meer van mij moet weten is dat ik gek op Disney ben, graag naar Maria Mena luister en dat je mij absoluut wakker mag maken voor Sushi. Als je dat laatste doet moet je er wel rekening mee houden dat ik onwijs chagrijnig zal zijn, want slapen dat doe ik denk ik het allerliefst.


  Ricardo heeft 65 artikelen voor Readalong geschreven.

  Alle artikelen van Ricardo

  Meer door Ricardo

  Review: Nieuwe Buren seizoen 2.

  2 december 2016

  De Nederlandse serie Nieuwe Buren is sinds kort weer te zien, tenminste voor de gebruikers van Videoland. Het tweede seizoen is namelijk vorige week vrijdag in zijn totaliteit verschenen en deze heb ik al helemaal bekeken. In het kort waar […]

  Review: Phytosun patches & roll on – gewrichten & spieren.

  26 juli 2018

  Vandaag vertel ik wat meer over het merk Phytosun en bespreek ik of de patches en de roll on voor gewrichten en spieren helpen met het verlichten van pijn. Ik mocht deze producten van Viata testen en was zeer benieuwd. […]

  Wiotech Anti-Aging for men.

  9 mei 2018

  Nu ik inmiddels 31 ben moet ik er toch ook wel echt aan gaan geloven om me eens wat te verdiepen in producten die het verouderingsproces helpen tegen te gaan. Nu vind ik ouder worden niet erg maar ik vind […]

  `