• Derry Girls seizoen 1 (Netflix)  Lees dit artikel
 • Ben is Back  Lees dit artikel
 • Replicas  Lees dit artikel
 • Movie Challenge 2019  Lees dit artikel
 • Movie Challenge 2020  Lees dit artikel
 • Review: Alias Grace (Netflix)

  Het is geheel bij toeval dat ik de serie Alias Grace op Netflix heb bekeken. Ik drukte namelijk per ongeluk op de serie en besloot toen maar gewoon de eerste aflevering te bekijken. Ik had al wel de trailer voor de miniserie gezien en was wel benieuwd geworden maar had nog niet meteen de drang om te kijken aangezien ik in nog wat andere series zat. Nu ik toch per ongeluk op de serie had geklikt moest ik er aan geloven. Het plan was om het bij die ene aflevering te houden.
  Ik kan je vertellen dat dat niet is gelukt. In een avond bekeek ik alle zes afleveringen van deze serie, zo geboeid was ik.

  Het verhaal.

  Alias Grace, gaat over (hoe kan het anders) Grace (Sarah Gadon). Zij is in 1843 veroordeeld voor het plegen van twee moorden. Als dienstmeid heeft ze samen met iemand anders deze moorden gepleegd, of ten minste daar wordt ze van beschuldigd. Echt zeker is het namelijk niet aangezien Grace tijdens haar proces bepaalde dingen heeft verteld maar ze ook bepaalde stukken mist.
  Na jaren van onderzoek en praktijken die niet helemaal zuiver zijn geweest om te kijken wat er met Grace aan de hand is en wat het echte verhaal is gaat nu dokter Simon Jordan (Edward Holcroft) proberen om het echte verhaal van de moorden aan het licht te krijgen door Grace haar verhaal te laten vertellen.

  Dit is meteen hoe de serie je als kijker meeneemt in het verhaal. In de huidige tijd (iets meer dan tien jaar na de moorden) zien we hoe Grace haar verhaal aan de dokter verteld en als kijker krijg je daar de beelden uit 1842/1843 aan de hand van wat zij verteld. Of het de waarheid is? Dat is de vraag die je als kijker voorgeschoteld krijgt en waar de dokter zelf ook achter moet komen.

  Acteerwerk.

  De acteurs in deze serie zorgen in ieder geval voor een staaltje acteerwerk waar je u tegen zegt. Hoofdrolspeelster Sarah Gadon schittert als Grace en is een ontzettend overtuigende verteller, waardoor je bijna niet anders kan dan geloven in haar onschuld ondanks dat je af en toe niet zeker weet of dit wel echt het geval is. Vooral in de laatste aflevering, waar het verhaal zich echt tot een hoogtepunt knoopt laat de actrice zien wat ze in haar mars heeft en zet ze een Emmy waardige prestatie neer.
  Een andere actrice in de serie die overtuigend is, is Anna Paquin (bekend van True Blood). De actrice speelt Nancy en die is nogal een bitch, op zijn zachtst gezegd. Vanaf het eerste moment dat ze in beeld verschijnt, voel je al dat ze niet helemaal zuiver is en je kunt dan ook niet anders dan haar haten.
  Deze twee actrices zijn echt de uitblinkers in deze serie maar de hele cast verdiend als ensemble een dikke pluim, want er is niet een acteur die het slecht doet, integendeel. Iedere acteur lijkt perfect te zijn gecast voor de rol die hij of zij speelt.

  Algemeen oordeel.

  De serie doet me over het algemeen een beetje denken aan een Downton Abbey, de detective versie. Misschien een rare omschrijving maar ik denk wel een goede. Net als Downton Abbey is de serie niet heel erg snel, gebeuren er ook niet constant hele spannende dingen maar blijf je wel geboeid om te weten hoe het verder gaat. Het stuk van de moorden en dat je wilt weten of Grace nu daadwerkelijk schuldig is of niet, dragen daar ontzettend aan bij. Vooral door het eerdergenoemde, overtuigende acteerwerk van de hoofdrolspeelster en haar ontzettend prettige stem om naar te luisteren.
  Dat de serie soms wat traag is, is ook helemaal niet erg, want dat geeft de ruimte voor karakter ontwikkeling en om het verhaal naar een goede ontknoping te brengen. Het is lastig om in zes afleveringen ieder karakter volledig uit te werken en dat is hier ook helemaal niet nodig, want het belangrijkste is de vraag of Grace daadwerkelijk de moorden heeft gepleegd of niet.

  Persoonlijk was ik zelf verrast en zelfs een beetje onthutst door de ontknoping en moest ik echt even bij mezelf te rade wat er nu daadwerkelijk was gebeurd. Dat vind ik zelf wel fijn aan een serie, dat je er achteraf nog een beetje over na moet denken en alle puzzelstukjes nog een beetje mag plaatsen.

  Alias Grace is wat mij betreft echt een aanrader voor mensen die van series als Downton Abbey, The Crown en The Handmaids Tale (zelfde schrijver) houden!

  Photo: CBC


  8 reacties op “Review: Alias Grace (Netflix)

  Reageren:

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Of reageer met je Facebook-profiel Je kunt reageren op elk artikel met je Facebook-profiel. Ongepaste, beledigende en/of discriminerende reacties zullen vanzelfsprekend worden verwijderd en gerapporteerd.

  Deel dit artikel

  Ricardo

  Ik ben de oprichter van de readalong website. Ik schrijf voornamelijk over de dingen die ik leuk vind en waarvan ik hoop dat lezers het ook leuk vinden om te lezen. Wat je nog meer van mij moet weten is dat ik gek op Disney ben, graag naar Maria Mena luister en dat je mij absoluut wakker mag maken voor Sushi. Als je dat laatste doet moet je er wel rekening mee houden dat ik onwijs chagrijnig zal zijn, want slapen dat doe ik denk ik het allerliefst.


  Ricardo heeft 65 artikelen voor Readalong geschreven.

  Alle artikelen van Ricardo

  Meer door Ricardo

  Overzicht 2014: De beste nieuwe series.

  12 december 2014

  Elk jaar verschijnen er weer nieuwe series op de Amerikaanse televisies. Ik kijk graag series en volg deze dan ook. Ik heb de beste nieuwe series op een rijtje gezet. Ze zijn uiteraard nog niet allemaal op de Nederlandse televisie […]

  Blindspot Challenge update #2

  15 juni 2017

  Aan het begin van het jaar vertelde ik dat ik had besloten om de Blindspot Challenge te doen. Twaalf films kijken die al een tijd om mijn ‘to watch list’ stonden maar ik nog steeds niet had gezien. Dit zijn […]

  `