Het is geheel bij toeval dat ik de serie Alias Grace op Netflix heb bekeken. Ik drukte namelijk per ongeluk op de serie en besloot toen maar gewoon de eerste aflevering te bekijken. Ik had al wel de trailer voor de miniserie gezien en was wel benieuwd geworden maar had nog niet meteen de drang om te kijken aangezien ik in nog wat andere series zat. Nu ik toch per ongeluk op de serie had geklikt moest ik er aan geloven. Het plan was om het bij die ene aflevering te houden.
Ik kan je vertellen dat dat niet is gelukt. In een avond bekeek ik alle zes afleveringen van deze serie, zo geboeid was ik.
Alias Grace, gaat over (hoe kan het anders) Grace (Sarah Gadon). Zij is in 1843 veroordeeld voor het plegen van twee moorden. Als dienstmeid heeft ze samen met iemand anders deze moorden gepleegd, of ten minste daar wordt ze van beschuldigd. Echt zeker is het namelijk niet aangezien Grace tijdens haar proces bepaalde dingen heeft verteld maar ze ook bepaalde stukken mist.
Na jaren van onderzoek en praktijken die niet helemaal zuiver zijn geweest om te kijken wat er met Grace aan de hand is en wat het echte verhaal is gaat nu dokter Simon Jordan (Edward Holcroft) proberen om het echte verhaal van de moorden aan het licht te krijgen door Grace haar verhaal te laten vertellen.
Dit is meteen hoe de serie je als kijker meeneemt in het verhaal. In de huidige tijd (iets meer dan tien jaar na de moorden) zien we hoe Grace haar verhaal aan de dokter verteld en als kijker krijg je daar de beelden uit 1842/1843 aan de hand van wat zij verteld. Of het de waarheid is? Dat is de vraag die je als kijker voorgeschoteld krijgt en waar de dokter zelf ook achter moet komen.
De acteurs in deze serie zorgen in ieder geval voor een staaltje acteerwerk waar je u tegen zegt. Hoofdrolspeelster Sarah Gadon schittert als Grace en is een ontzettend overtuigende verteller, waardoor je bijna niet anders kan dan geloven in haar onschuld ondanks dat je af en toe niet zeker weet of dit wel echt het geval is. Vooral in de laatste aflevering, waar het verhaal zich echt tot een hoogtepunt knoopt laat de actrice zien wat ze in haar mars heeft en zet ze een Emmy waardige prestatie neer.
Een andere actrice in de serie die overtuigend is, is Anna Paquin (bekend van True Blood). De actrice speelt Nancy en die is nogal een bitch, op zijn zachtst gezegd. Vanaf het eerste moment dat ze in beeld verschijnt, voel je al dat ze niet helemaal zuiver is en je kunt dan ook niet anders dan haar haten.
Deze twee actrices zijn echt de uitblinkers in deze serie maar de hele cast verdiend als ensemble een dikke pluim, want er is niet een acteur die het slecht doet, integendeel. Iedere acteur lijkt perfect te zijn gecast voor de rol die hij of zij speelt.
De serie doet me over het algemeen een beetje denken aan een Downton Abbey, de detective versie. Misschien een rare omschrijving maar ik denk wel een goede. Net als Downton Abbey is de serie niet heel erg snel, gebeuren er ook niet constant hele spannende dingen maar blijf je wel geboeid om te weten hoe het verder gaat. Het stuk van de moorden en dat je wilt weten of Grace nu daadwerkelijk schuldig is of niet, dragen daar ontzettend aan bij. Vooral door het eerdergenoemde, overtuigende acteerwerk van de hoofdrolspeelster en haar ontzettend prettige stem om naar te luisteren.
Dat de serie soms wat traag is, is ook helemaal niet erg, want dat geeft de ruimte voor karakter ontwikkeling en om het verhaal naar een goede ontknoping te brengen. Het is lastig om in zes afleveringen ieder karakter volledig uit te werken en dat is hier ook helemaal niet nodig, want het belangrijkste is de vraag of Grace daadwerkelijk de moorden heeft gepleegd of niet.
Persoonlijk was ik zelf verrast en zelfs een beetje onthutst door de ontknoping en moest ik echt even bij mezelf te rade wat er nu daadwerkelijk was gebeurd. Dat vind ik zelf wel fijn aan een serie, dat je er achteraf nog een beetje over na moet denken en alle puzzelstukjes nog een beetje mag plaatsen.
Alias Grace is wat mij betreft echt een aanrader voor mensen die van series als Downton Abbey, The Crown en The Handmaids Tale (zelfde schrijver) houden!
Photo: CBC
Omdat ik afgelopen zaterdag weer de hele dag in de parken van Disneyland Parijs heb rondgelopen besloot ik om deze week op de website een Disney week te houden. Dat betekent de gehele week artikelen die in het teken staan […]
Het komt niet vaak voor dat ik onder de indruk ben van Nederlandse series. Vaak vind ik ze weinig origineel. Er zijn zoveel remakes van buitenlandse series dat ik me soms afvraag waar de originaliteit is gebleven. Toen ik zag […]
Elk jaar verschijnen er weer nieuwe series op de Amerikaanse televisies. Ik kijk graag series en volg deze dan ook. Ik heb de beste nieuwe series op een rijtje gezet. Ze zijn uiteraard nog niet allemaal op de Nederlandse televisie […]
Wauw, dit klinkt als best een intrigerende serie. Ik houd wel van dit genre, dus ik ga denk ik Alias Grace wel kijken.
Leuk! Hoop dat het je gaat bevallen!
Oh, dat lijkt me helemaal mijn ding als ik je hoor vertellen.
Zit hij in Belgiƫ ook al? Even kijken als ik de tijd vind.
Ik denk het wel, volgens mij is het een wereldwijde Netflix release!
Ik heb nu meteen zin om die serie te gaan kijken. Thanks voor dit mooie review.
Graag gedaan. Ik hoop dat je het wat vindt!
oh die serie wil ik ook kijken. Ik vind zulke serie’s die in een andere tijd afspelen altijd vele leuker.
Dat klinkt leuk! Bedankt voor de tip!
Paul onlangs geplaatst…Singles Day